Πάγια και διαχρονικά διογκούμενη η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό. Ο τουρκοκυπριακός τύπος βρίθει καθημερινά από προκλητικές ενέργειες και αξιώσεις που τορπιλίζουν κάθε προοπτική επίλυσης του κυπριακού και στοχεύουν στο ροκάνισμα του χρόνου, εμπέδωση των τετελεσμένων της εισβολής, από-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Πρωταγωνιστής η Άγκυρα. Συγχορδία ο εδώ εγκάθετός της Ελσίν Τατάρ που επιβλήθηκε στην Τ/κ κοινότητα με ανοικτή παρέμβαση της Τουρκίας στις «προεδρικές εκλογές» των κατεχομένων (Οκτώβριος 2020). Οι αντιπολιτευόμενοι τουρκοκύπριοι κατηγορούν την Τουρκία για διάλυση της ηγεσίας της Τ/κ κοινότητας. Κατηγορούν τους νυν κυβερνώντες στο ψευδοκράτος, πως επιδίδονται σε «τουριστικά ταξίδια στην Ανατολία…».
Δεν είναι τυχαίο, που σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο (Γρ. Τύπου/ πληροφοριών ΚΔ), ο επικεφαλής του ιδρύματος Ιστορίας και Πολιτισμού «Arif Hasan Tahsin», Σενέρ Ελτζίλ, διοργάνωσε πρόσφατα συζήτηση, με θέμα «Το όραμα των πολιτικών κομμάτων σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου δεν εκπροσωπείται η θέληση των Τουρκοκυπρίων», για να ακούσει απόψεις των τ/κ πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το κυπριακό. Ο ίδιος δηλώνει πως «στο Κραν Μοντάνα, η Τουρκία μπλόκαρε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τη θέση των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε».
Στον αντίποδα του Ελτζίλ και σε πλήρη σύμπλευση με την Άγκυρα, βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που επιμένει στην «αποδοχή των πραγματικοτήτων» στο νησί, λύση δύο κρατών και επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της Τ/κ πλευράς, ως προϋποθέσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Ο Ερτουγρούλογλου στηλίτευσε πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ πως “οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν κίνητρα για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, καλώντας τον Βρετανό «να κρατήσει για τον εαυτό του τη σοφία, τις συμβουλές και τις απόψεις του» και τονίζοντας πως η ΤΔΒΚ είναι το κυρίαρχο κράτος του Τ/κ λαού και δεν θα υπάρξει επιστροφή σε διαπραγμάτευση στη βάση “ομοσπονδίας, γιατί θεωρείται «εξαντλημένη» μετά το Κραν Μοντάνα (2017).
Αυτό το επίσημο τουρκικό αφήγημα τέθηκε ενώπιον της απεσταλμένης του ΟΗΕ, María Ángela Holguín Cuellar, εμπλουτισμένο με τις πάγιες τουρκοκυπριακές καταγγελίες για οικονομική απομόνωση των Τ/κ, καταπάτηση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, με διαρκή αναφορά στο παρελθόν, χωρίς προοπτική για το αύριο, με σωρεία απαιτήσεων για περισσότερα ωφελήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία βέβαια, δεν αναγνωρίζουν. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στους τουρκοκύπριους, οι γενναιόδωρες χειρονομίες και ανοίγματα των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων, το καθεστώς της πράσινης γραμμής, τα πακέτα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν ικανοποιούν την άλλη πλευρά. Οι τουρκικές αξιώσεις μοιάζουν με απύθμενο Πύθο των Δαναίδων. Παρά τα διαρκή οφελήματα, δεν καταβάλλεται πραγματική προσπάθεια από την άλλη πλευρά για γεφύρωση του χάσματος και αγώνα προστασίας της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, χάριν στην οποία απολαμβάνουν οι Τ/κ όσα δικαιώματα τους παρέχει το κυπριακό διαβατήριο. Η κοινή λογική λέει πως οι πολίτες κάθε χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, με πρώτιστη υποχρέωση να υπηρετούν τη χώρα, να σέβονται τους νόμους και το σύνταγμα και όχι να επιλέγουν αλά καρτ ότι τους συμφέρει.
Μετά την τουρκική εισβολή άλλοι με την θέληση και άλλοι με πίεση αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην κατεχόμενη περιοχή. Έκτοτε παράνομοι έποικοι αλλά και Τ/κ «χρήστες» νέμονται περιουσίες και βιός που δεν τους ανήκουν. Ανέχονται το όργιο σφετερισμού της κατεχόμενης γης, τη σύληση πολιτισμού, τον αφανισμό κάθε ελληνοχριστιανικού στοιχείου και την κακεντρεχή στάση της παρούσας ηγεσίας τους για λύση δύο κρατών («εμείς ποδά τζιαι εσείς ποτζιεί») δημιουργώντας χάσμα αγεφύρωτο. Η παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία καταπιέζει τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους αναγκάζει να ανέχονται σιωπηλά τον μαρασμό τους, οικονομική αφαίμαξη, ακρίβεια. Η τουρκική κατοχή και ο παράνομος εποικισμός γίνονται βαριά αλυσίδα και για τους ίδιους που βλέπουν να τους επιβάλλονται ξενόφερτες τουρκικές συνήθειες και να τους μεταχειρίζονται ως πραγματική μειονότητα, αφού οι σφετεριστές και οι συμφεροντολόγοι επιδίδονται σε όργιο ξεπουλήματος γης, περιουσιών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ανίερες δοσοληψίες με απατεώνες…
Με παράλληλους διάλογους και διάλογο κωφών στο κυπριακό ροκανίζεται ο χρόνος, την ίδια ώρα που στα κατεχόμενα οργιάζει η ασυδοσία…
Εύχομαι η κα Ολγκίν να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις τραγικές αλήθειες στην ημικατεχόμενη Κύπρο, ώστε να βρει τον μίτο της Αριάδνης για να ξεμπλέξει το κυπριακό από το σκοτάδι και τον Μινώταυρο της κατοχής.